|

De afgelopen jaren heeft het gemeentelijk onderzoeksschip Hessel Snoek op het Hoornse Hop met de sonarscan gezocht naar scheepswrakken. Doel was om een goed beeld te krijgen van hoeveel en waar de wrakken op de bodem van de voormalige Zuiderzee liggen. Dat onderzoek is nu wat betreft het zoeken met een sonarscan afgerond. Dit jaar nog zal worden gestart met het duiken naar de gevonden wrakken. De hoop is om schepen aan te treffen die betrokken waren bij de Slag op de Zuiderzee (8 tot 11 oktober 1573) uit de tijd dat De Nederlanden in oorlog waren met Spanje. Dat duikwerk zal door andere teams met andere vaartuigen worden uitgevoerd.

Het schip de Hessel Snoek werd in 2014 overgenomen van de Hoornse brandweer. Nu het voor archeologie niet meer nodig is, is het schip overgedragen aan de Havendienst van Hoorn en zal daar voor nieuwe taken worden ingezet.

 

Overdacht van het schip de Hessel Snoek op 19 februari 2021. Van links naar rechts Michiel Bartels (gemeentelijk archeoloog), Cees Aay & Theo van Meurs (vrijwilligers maritiem onderzoek) en Wijnand Baerken (havencoördinator).